fbpx

RÅVAROR

Tänk om våra hafiprodukter kunde tala! Då skulle de berätta om allt de varit med om från plockning i skog och mark, till lockning i fabriken i Brännarp och vidaretransport ut i Sverige och världen. Det är en berättelse om hur vi på Hafi väljer råvaror med stor omsorg, om engagerad produktutveckling och skonsam produktionsprocess. Allt för att tillvarata råvarors olika egenskaper och användningsområde på bästa sätt.

Hafi köper kontinuerligt in stora mängder av frukter, bär, grönsaker och socker. Största mängden bär kommer från Sverige, men vi använder också råvaror som odlas och skördas på den europeiska kontinenten och från mer avlägsna länder. Genom medvetna inköp har vi möjlighet att kontrollera och skapa hållbara förhållanden för de som arbetar med odling och plockning, samt bidra till den lokala ekonomin.

Ekologisk råvara

På Hafi diskuterar vi löpande hur vi ska förhålla oss till råvaror och våra kunders önskemål om konventionell eller ekologisk råvara. Vi är överens om att de finns många myter och desinformation, som exempelvis att smaken skiljer mellan eko och icke eko, om näringsinnehåll och hälsopåverkan.

Största delen av Hafis råvara utgörs av vilt växande skogsbär i de svenska skogarna. En övervägande del är dessutom KRAV-märkt. Ett starkt argument för att handla KRAV-märkt råvara är ökade garantier för att det inte förekommit brott mot mänskliga rättigheter eller andra fall av social orättvisa i samband med odling och skörd. Detta gäller oavsett om plockare eller odlare verkar i Sverige eller på andra sidan jordklotet.

Genom att samarbeta med ett utomstående kontrollorgan som KRAV, vars sociala regler baseras på samma ILO-konventioner som Rättvisemärkt, anser vi oss ha utökade möjligheter att minska risker för att människor och miljö blir negativt utsatta i samband med de råvaror som vi förädlar på Hafi.

Vid de tillfällen vi väljer att processa konventionellt odlade bär är anledningen till detta att den bärsort som vi anser ger den bästa smaken och kvaliteten på sylten odlas konventionellt. Eftersom bärleverantören garanterar spårbarheten och resultatet blir bättre än om vi processat ett ekologiskt bär av en annan sort, har vi valt konventionellt före ekologiskt i det här fallet.

Det ska också sägas att ekologisk råvara i vissa fall har omotiverat hög prislapp eller odlas i mycket små mängder. Smak, pris och tillgång är naturligtvis viktiga faktorer i val av råvara. Hafis policy är att göra bedömningen från fall till fall när små mängder upphandlas. Där vi inte kan inspektera på plats är vi beroende av leverantörernas garantier och vi är därför mycket noga vid val av leverantör. När det gäller större volymer kan våra inköp göra stor skillnad för människor och miljö. Här lägger vi betydande resurser och deltar aktivt i hela processen.

Kontakta Oss

Vi är inte här just nu, men du kan skicka ett meddelande till oss så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search