Hälsa

Frukt, grönsaker och bär

Det är härligt att arbeta med råvaror från naturens skafferi. Det är inspirerande, gott och nyttigt.

Gemensamt för frukter och bär är att de anses vara nyttiga eftersom de innehåller mycket vitaminer, mineraler och molekyler som har antioxidativa egenskaper. Bär innehåller många olika nyttiga ämnen. Till exempel kostfibrer (pektin), mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler), polyfenoler (antocyaniner, ellagitanniner), triterpener (urolsyra).

Frukter, grönsaker och bär skiljer sig mycket i både utseende, smak och näringsinnehåll. Vissa bär innehåller mycket C-vitamin, medan andra bär innehåller förhållandevis lite C-vitamin, men desto mer folsyra eller antocyaner. Till exempel innehåller vindruva lite C-vitamin, men mycket resveratrol, medan Havtorn innehåller det motsatta. Sorter inom samma art skiljer sig också åt innehållsmässigt, men även växtplats och tidpunkt för skörd påverkar. När man till exempel pratar om blåbärs hälsofrämjande egenskaper är det ett snittvärde som nämns och man ska därför vara medveten om att alla bär inte har samma vitaminhalter. På samma sätt är det med t ex lingon. Ett mörkrött bär som skördas fullmoget har lägre pektinhalt än ett rosa eller ljusrött. Kunskap om råvarans egenskaper ger oss möjlighet att anpassa processen på ett sätt där tillsatser kan minskas och där smak och nyttigheter kan tillvaratas. På Hafi försöker vi skaffa oss mesta möjliga information och kunskap om råvarors innehåll och särdrag för att erbjuda ändamålsenliga produkter.

Ökad hälsomedvetenhet gör att allt fler konsumenter efterfrågar mer hälsosamma livsmedel och mindre onyttiga produkter. Det som är nyttigt för konsumenter är naturligtvis även till nytta för oss på Hafi och för våra kunder. Hafi har under lång tid anpassat oss till samhällets snabbt ökande hälsomedvetenhet och utvecklat nya produkter med lägre sockerinnehåll och högre bär och frukthalt. Alla produkter processas under vacuum för att bevara råvarans mineraler, vitaminer, naturliga smak och utseende.

Varför socker?

Idag är intresset för hälsa mycket stort i Sverige och många ifrågasätter produkter som innehåller socker. När Hafis historia tog sin början på 1930-talet åt svenskar årligen cirka 50 kilo per person. Det mesta av sockret användes för att sockra på morgongröten och till att koka sylt och saft. Från mitten av 1900-talet och fram till våra dagar har förbrukningen ökat drastiskt i Sverige. Ingen vet med säkerhet hur mycket vi konsumerar idag. Cirka 45 kilo per person kan mätas. Men i denna statistik ligger till exempel inte glukossirap, den sockerart som används i glass, godis, bakverk och färdiglagade maträtter som framställs av livsmedelsindustrin. Information pekar på att konsumtionen kan uppgå till så mycket som 90 kg per år! Hur blev det så här?

Sockerkonsumtionen per capita är nedslående information, främst eftersom många konsumerar socker utan att veta om det. Den som väljer sockrigt lördagsgodis eller kokar egen sylt av trädgårdsbär och strösocker har full insyn, medan den som köper frukostflingor, smaksatt yoghurt eller halvfabrikat har sämre inblick och förståelse för det socker som följer med.

Men socker är inte enbart av ondo. Det finns en hel del fördelar med att söta produkter med socker från rotfrukten sockerbeta. Förutom att ge sötma bidrar socker också till att ge maten sensoriska egenskaper som färg, doft, smak och konsistens. Används socker som sötningsmedel minskar tillsatser i form av aromer och stabiliseringsmedel. Socker är också ett naturligt konserveringsmedel.

På Hafi funderar vi mycket kring socker. Vi föredrar riktigt socker från sockerbetor, juicer från frukter och honung från bikupor framför alternativa sötningsmedel som aspartam, sorbitol och xylitol. Vi slår inte ett slag för ”lightprodukter”, utan är mer av uppfattningen att sockra rätt.

I Brännarp produceras många tusen ton sylt varje år och vi har all anledning att delta i sockerdebatten och bidra med kunskap och produktutveckling i riktning mot mer hälsofrämjande produkter. Ofta arbetar vi nära kunden i långsiktiga projekt där frukt och bärberedningar skräddarsys som ingrediens i andra livsmedel, t ex mejeriprodukter, choklad och bröd. Många produkter innehåller väldigt lite socker och är fantastiskt goda. Det är en hel del hemlighetsmakeri kring produktutveckling och recept, men vi kan avslöja att vi ser ljust på framtiden och gärna deltar i en nyanserad sockerdebatt som har barn och vuxnas välmående för ögonen.

Kontakta Oss

Vi är inte här just nu, men du kan skicka ett meddelande till oss så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search