Hafi Bloggen

* Trendspaning 2017 * blommor * tropiska frukter * rosépeppar och robotar *

Kajsa Bjurklint Rosenblad - tisdag, februari 28, 2017

 

Välkommen till bords!

 

Robotarna Robert och Roberta har lagat vegetarisk lasagne, skurit dragonfruit, förberett macha, diskat upp och brutit vinröda servetter. Allt enligt de val du gjorde från jobbet i förmiddags.

 

Låter det främmande med konstgjorda armar monterade i fläktkåpan över spisen, ett intelligent kylskåp och en flexibel upprättgående robot hemma i köket?

Förmodligen helt naturliga och uppskattade inslag i moderna bostäder framöver, om man väljer att tro på trendspanarnas profetior.

 

Faktiskt helt okej för mig, så länge jag får bestämma recepten, råvarorna och bordstillbehören. I år känns mörka färgtoner rätt - fläderbär, mullbär, sepia och sot. Smakerna uppstår i mötet mellan österland och västerland. Rå tonfisk, svart ris, sotig zucchini, körsbärsblommor och mörklila majs. Men också mot bakgrund av mustigare jordfärger, hetta, honung och exotiska blommor.

 

I vår spaning efter den tid som är har vi hittat en hel del peppriga toner och inslag, inte minst i den trendkänsliga parfymbranschen. Bland annat har vi har låtit oss inspireras av rosépeppartrenden. Och vad passade väl bättre än att förena röda rosékorn med svenska skogslingon. Vips! En ny het måltidsdryck som fick ett varmt mottagande i Hafis monter på Café och restaurangmässan i Kista.

 

   

 

Hafis lingonprodukter föll även i god ekologisk jord på Biofach i Nürnberg häromveckan där vi ställde ut i KRAVs svenska monter.

 

 

 

I år ska vi definitivt förädla baobabfrukten från Madagaskar på Hafi. Vi har sprungit in i den vid ett flertal tillfällen under de senaste två åren, känt, kläm, smakat och insett att den vill oss gott med alla sina pigga C-vitaminer. Och viktigast av allt, den är god.

För visst är det väl ändå så att den bransch vi verkar inom till syvende och sist är avhängig den goda smaken?

 

Smaken den goda, som definieras av mycket mer än dina smaklökar. Doft, syn och inte minst förnuft påverkar. I dessa tider är jag övertygad om att food waste, onödiga tillsatser och oschyssta förhållanden för människor och miljö i samband med livsmedelsframställning ger en riktigt dålig eftersmak. Därför är det i dessa dagar uppriktigt roligt att trendspana och följa befintlig utvecklingsriktning.