Hafi Bloggen

Soliga smaker kräver soliga resor - Hafi på rundresa i Spanien

Kajsa Bjurklint Rosenblad - torsdag, september 28, 2017

Det är inte första gången som alla på Hafi  reser gemensamt och definitivt inte den sista.

Studiebesök hos våra råvaruleverantörer och trevlig samvaro ger soliga resultat.

Senaste resan gick till Spanien där nytta kombinerades med nöje.

 

 

 


 

Kombinationen av söta spanska apelsiner och den typiska halländska smaken fläderblom

är fantastiskt god!

 


 

 

 

Äppeltiderna förändras men mycket är sig likt

Kajsa Bjurklint Rosenblad - måndag, augusti 21, 2017

Tiderna förändras tack och lov, men mycket är också sig likt, tack och lov.

Farmor plockade äpplen i augusti och så gör även våra barn. I våras blommade träden. I somras gick vi på lina och vilade i hängmattan mellan trädstammarna. Nu skördas det för fullt. Det är kul, gott och vackert, året runt!

 

En riktigt glad skördetid önskar vi alla äppelnjutare!

  


* Trendspaning 2017 * blommor * tropiska frukter * rosépeppar och robotar *

Kajsa Bjurklint Rosenblad - tisdag, februari 28, 2017

 

Välkommen till bords!

 

Robotarna Robert och Roberta har lagat vegetarisk lasagne, skurit dragonfruit, förberett macha, diskat upp och brutit vinröda servetter. Allt enligt de val du gjorde från jobbet i förmiddags.

 

Låter det främmande med konstgjorda armar monterade i fläktkåpan över spisen, ett intelligent kylskåp och en flexibel upprättgående robot hemma i köket?

Förmodligen helt naturliga och uppskattade inslag i moderna bostäder framöver, om man väljer att tro på trendspanarnas profetior.

 

Faktiskt helt okej för mig, så länge jag får bestämma recepten, råvarorna och bordstillbehören. I år känns mörka färgtoner rätt - fläderbär, mullbär, sepia och sot. Smakerna uppstår i mötet mellan österland och västerland. Rå tonfisk, svart ris, sotig zucchini, körsbärsblommor och mörklila majs. Men också mot bakgrund av mustigare jordfärger, hetta, honung och exotiska blommor.

 

I vår spaning efter den tid som är har vi hittat en hel del peppriga toner och inslag, inte minst i den trendkänsliga parfymbranschen. Bland annat har vi har låtit oss inspireras av rosépeppartrenden. Och vad passade väl bättre än att förena röda rosékorn med svenska skogslingon. Vips! En ny het måltidsdryck som fick ett varmt mottagande i Hafis monter på Café och restaurangmässan i Kista.

 

   

 

Hafis lingonprodukter föll även i god ekologisk jord på Biofach i Nürnberg häromveckan där vi ställde ut i KRAVs svenska monter.

 

 

 

I år ska vi definitivt förädla baobabfrukten från Madagaskar på Hafi. Vi har sprungit in i den vid ett flertal tillfällen under de senaste två åren, känt, kläm, smakat och insett att den vill oss gott med alla sina pigga C-vitaminer. Och viktigast av allt, den är god.

För visst är det väl ändå så att den bransch vi verkar inom till syvende och sist är avhängig den goda smaken?

 

Smaken den goda, som definieras av mycket mer än dina smaklökar. Doft, syn och inte minst förnuft påverkar. I dessa tider är jag övertygad om att food waste, onödiga tillsatser och oschyssta förhållanden för människor och miljö i samband med livsmedelsframställning ger en riktigt dålig eftersmak. Därför är det i dessa dagar uppriktigt roligt att trendspana och följa befintlig utvecklingsriktning.

 

 


Ekospaning på Nordic Organic Food Fair

Kajsa Bjurklint Rosenblad - onsdag, november 16, 2016

 

 

Ska man enbart låta en bild summera dagens trendspaning på MalmöMässan

får det bli denna:

 


 

Vi var givetvis inställda på EKO eftersom vi styrt stegen till Nordic Organic Food Fair,

men överraskades av den stora mängd vitaminer, super boost, superfrukter,

pulveriserade bär, mjölksyrebakterier, veganskt och medicinalväxter som pressats

och processats till de mest märkliga produkter vi smakat, men också förenats till de

absolut godaste smakerna i de snyggaste förpackningarna. 

Sammanfattningsvis en mässa väl värd att besöka och även ställa ut på.

 

I KRAVs monter hittade vi bland annat goda japanska teer och duktiga Torfolks Gård.

I den danska paviljongen smakade vi på Coldbrew och olika växtextrakt förfinade

med hjälp av mjöksyrefermentering och förpackade i snyggt designade bag in boxes.

 

I Österrike spatserade höns och i Estland smakade vi på härligt lingonpulver.

Tyskarna från Das Eis bjöd på fantastiskt god vegansk glass. Chai och Spenat!!


Estländskt elixir framställt av chagasvamp, aloe, honung och grankottar.

Vi fastnade även för grankottspulvret och Chaga Healths snygga förpackningar

Vad sägs om superpulvret Brännässla Grönkål Mynta eller Havtorn Nypon Hallon?

En av mässans höjdpunkter var den kallpressade Camelinaoljan från Nyköping.

Det var också upplyftande att botanisera i Herbarias underbara kryddvärld.

 

Kamuchatrenden håller i sig, liksom smaksatt björkvatten.

Baobabfruktens superkrafter stiftade vi bekantskap med på Anugamässan för ett

par år sedan. Nu verkar den ha kommit för att stanna. Vi förvånades över hur

många produkter den hittat in i - drycker, choklad, gröt, juicer och alla dessa

miljontals råa energikakor.

 

Himmelskt gott, ...men djävulskt dyrt.

 

 

 

 


 


 


Bosniskt besök i Brännarp

Kajsa Bjurklint Rosenblad - lördag, oktober 22, 2016

Häromdagen var våra Bosniska vänner på besök i Brännarp. Hafi bjöd på lunch, rundvisning i syltfabriken och eftermiddagsfika. Rundvandringen var mycket uppskattad och bjöd även på ett par kära återseenden från besöket 2014 då hela Hafi reste runt i Bosnien.

 

Vi tackar Dino och Emir som tog på sig att guida på bosniska och levandegöra hallonets väg från odlingar, renserier och fryshus på Balkan till kokgrytorna i Brännarp.

 

På gårdagens personalmöte kom vår gemensamma bosnienresa på tal och det framfördes önskemål om att eventuellt göra om resan till våren. Flera av oss håller tummarna för att det blir så.

 


   


Skördefest på Särdals Kvarn 1-2 oktober

Marcus Bjurklint - lördag, oktober 01, 2016

Den årliga skördefesten på Särdals Kvarn pågår för fullt i helgen.

Förutom alla härliga grönsaker, pumpor, blommor, ägg och annat

gott från närproducerande kollegor i trakten, bjuds det alltid på

provsmak av HAFI-produkter och fina erbjudanden i butiken.

 

 


 


Liten men stark är världens mest använda krydda

Kajsa Bjurklint Rosenblad - måndag, september 26, 2016

 

Ibland har man tur. Som när man besöker en botanisk trädgård och får en chiliutställning på köpet. På kort tid lärde vi oss massor om världens mest använda och ekonomiskt sett viktigaste krydda. Till exempel att det finns cirka 30 arter av chilipeppar, att enbart ett dussin används som föda och medicin av oss människor och att endast fem handlas med kommersiellt.

 

Vi fick prova olika sorter och kunde konstatera att styrkan i frukten varierar med storlek och form. Ju mindre och spetsigare desto hetare, medan de lite större och rundare sorterna är relativt milda. Det är mängden capsaicin som avgör hur stark frukten är. Mest capsaicin finns i sorten ”Naga Viper”. Näst hetaste chilin är habanero, därefter rokotopeppar, piri-piri, cayennepeppar och tabascopeppar, serrano, jalapeno, pimento. Paprika är också en chili, men helt utan hetta.

När vi provsmakade framgick det tydligt att hettan sitter i fruktköttet och framför allt i de vita mellanväggarna som håller fröna. Fröna har däremot ingen styrka alls.

 

          

Utställningen gav oss väldigt mycket kunskap om den lilla men starka chilifrukten, men framför allt gav den inspiration till nya produkter….och till en resa. I vinter styr vi kosan till Mexico för att fördjupa våra kunskaper om chili. Vi ska spana, smaka och lära oss laga Chili con carne av mexicanska proffs. Förhoppningsvis har vi även med oss hem en mängd uppslag till nya soliga fruktblandningar.

 

Det produktutvecklas faktiskt en hel del redan med chili som ingrediens på Hafi. I delikatessortimentet är t ex PersikaAprikos&Jalapeno en uppskattad marmelad, liksom Rödlök med Svartpeppar. Även industrikunder frågar efter chili. Chili och choklad, chili och jordgubb, tabasco och tomat är exempel på populära fruktblandningar som lämnat Hafis kokgrytor.

 


"Chili - liten men stark", Botaniska trädgården, Lunds universitet 2016.På solig stig

Kajsa Bjurklint Rosenblad - tisdag, september 20, 2016

Mitt ute i skogen under vår senaste bärplockarresa kom jag att tänka på en dikt av Pär Lagerkvist:


Solig stig är full av under
som blott ljus kan uppenbara,
gåtfullt djupa är de stunder
då vi helt får glädje vara.

 

 

Hafi har slagit in på en solig stig och så även många av våra kunder och leverantörer. Tillsammans kan vi med stolthet se tillbaka på årets bärsäsong som börjar lida mot sitt slut. Bärtillgången har varit god och bärplockarna är nöjda. Det har varit ordning och reda i skogarna och mycket tyder på att bärplockarna från Thailand återvänder nästa höst.

 

Plockningen av KRAV-certifierade bär har varit igång sedan i juli, men förberedelserna påbörjades redan i oktober förra året när bärplockarna kom tillbaka till Thailand.

Vanligtvis påbörjas rekrytering inför nästa säsong direkt efter hemkomst. Allt fler bärplockare återvänder från år till år. Efter årsskiftet ska alla som ansöker om att plocka bär sommaren 2017 besöka svenska ambassaden i Bangkok för ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd, samt genomgå hälsokontroll. Under våren hålls informationsmöte för alla bärplockare som rekryterats. Det kommer att informeras om rättigheter och skyldigheter kopplade till lön, försäkringar, skyddsutrustning, boende, allemansrätten, hygienföreskrifter med mera. Under försommaren 2017 anländer mekaniker och kökspersonal, samt administrativ personal från Thailand. Bärplockarna kommer i juli, den månad då hjortronen mognar. Från Arlanda skjutsas alla med bussar ut till sina respektive boenden på olika platser i norra Sverige. Boendena är förlagda till stugbyar, skidanläggningar, vandrarhem, före detta skolbyggnader och hotell. Blåbär och lingon plockas i augusti och september.

 

Ibland får vi frågan: "Varför flygs det hit bärplockare från andra sidan jordklotet". Svaret är kopplat till hur bärplockningen i Sverige är organiserad. Den kommersiella bärplockningen är uppdelad på två system. I det ena finns plockare som är anställda för att plocka bär. Alla dessa anställda kommer från Thailand. De thailändska arbetarna är anställda av thailändska bemanningsföretag som hyrt ut arbetskraften till svenska bärplockarföretag. De har fått arbetstillstånd från Migrationsverket. De har garantilöner + semesterersättning och c:a 85% av plockarna tjänar mer än garantilönen.

 

Det andra systemet består av så kallade "friplockare". I varje större samhälle från mellersta Sverige upp till norr finns företag som bedriver bäruppköp. Ofta finns själva uppköpet vid infarter eller rondeller. Eftersom vem som helst kan åka till ett bäruppköp och sälja bär går det inte att kontrollera spårbarheten på bären som lämnas in. Därav kan bären inte KRAV-certifieras. Det är också betydligt större risk att EU-medborgare som plockar bär råkar illa ut på grund av oseriösa bäruppköpare. På grund av EU:s fria rörlighet krävs det ej några tillstånd för bärplockarna som är EU-medborgare. Till skillnad från de anställda Thailändarna som lyder under Kommunals lagar finns det ingen arbetsgivare att gå till om man tycker att förhållandena är dåliga. Därmed kan dessa bär inte KRAV-certifieras eftersom det varken finns garantier eller går att kontrollera att KRAVs regelverk och sociala förhållanden uppfylls till fullo.

 

Under augusti och september har vi från Hafi i olika omgångar och konstellationer besökt bärdepåer, frysanläggningar, boenden och bärplockare runt om i norra Sverige som hanterar KRAV-certifierade bär. Vi har genomfört inspektioner och gjort intervjuer. Vid flera olika tillfällen har vi besökt depåerna i Branäs, Munkfors och Älvdalen.

 

Dagens skörd inspekteras och vägs in i vid Älvdalsdepån


Inspektion av boenden och matsal i Älvdalen

 

Inleverans av bär till Munkforsdepån


Det är många ton bär som vägs in dagligen.

Invägningen administreras alltid av thailändsk personal.


 

 

 

 


 

Hafis hållbarhetsarbete börjar i bärskogarna

Kajsa Bjurklint Rosenblad - söndag, september 18, 2016
Hafi har under ett stort antal år enskilt och tillsammans med kunder och leverantörer varit pådrivande i processen att få fram riktlinjer för hållbar handel med svenska skogsbär. Det har varit en arbetsprocess som innehållit många förbättringsåtgärder under åren. Swedwatch har engagerat sig, liksom Migrationsverket och de seriösa bärgrossisterna har dragit sina strån till stacken. Idag känner vi oss mycket trygga med hela leverantörsledet från rekrytering av bärplockare, plockning, sociala förhållanden, infrysning, transporter, certifieringar, uppföljning av utbetalningar etcetera.

 

Men eftersom kedjan aldrig är starkare än svagaste länken kan vi inte luta oss tillbaka och anse att arbetet är slutfört. Vi måste ständigt vara närvarande i bärplockningsprocessen och göra egna inspektioner och uppföljningar. Risken är annars stor att bärplockarnas arbetsvillkor och sociala villkor successivt försämras. Det har till exempel uppmärksammats i år att vissa företag väljer att varsla Thailändare två veckor före hemresedatum. Detta ligger inom ramen för Kommunals avtal och är därmed lagligt, men enligt vårt tycke moraliskt förkastligt. Plockare som tagit sig hela vägen från Asien till norra Sverige i tron att arbeta och få lön i åtta veckor, men tvingas till arbetslöshet i två veckor trots att skogarna dignar av bär, är inget annat än skandal. Här kan vi som kund vara med och ställa krav både på leverantörer och på organisationen KRAV som certifierar bären. För att regelverket inte enbart ska fungera på pappret är det viktigt att besöka matsalar, invägningsdepåer och intervjua plockare på plats i skogen för att ställa frågor, känna efter om de är på bra humör och se att det finns korrekt utrustning på plats och att deras boenden motsvarar kraven på säkerhet, hygien och trivsel.

 

Resorna och besöken tar mycket resurser i anspråk för oss. De tar tid och kostar pengar, men är definitivt värda att utföra för bärplockarnas skull. Det är också riktigt härligt att lämna kontoret för vildmarken under den säsong då skogarna är som vackrast och godast. För oss är det viktigt att så många som möjligt från Hafi får möjlighet att följa med ut i skogarna eftersom det är där som vårt hållbarhetsarbete tar sin början.

                                  

Vi har i vanlig ordning besökt flera orter och bärdepåer under hösten, dels företag och platser som vi samarbetat med tidigare, dels presumtiva leverantörer för att bedöma om de håller måttet för framtida samarbete. I början på föregående vecka var vi till exempel på en för oss ny depå i Hammerdal som ligger norr om Östersund.

 

Inspektion av brandföreskrifter                 Alla regler ska finnas översatta till thailändska


                 Kartor över plockområden som anger var KRAV-godkända bär finns

 

                         Inleverans av blåbär. Alla bärlådor inspekteras före invägning.

  Invägning sköts av thailändsk administratör. Alla plockare signerar sin mängd efter invägning.

 

Alla plockare ska ha fullgod utrustning i form av stövlar, reflexväst, kartor, ryggsäck, matlåda etc.

Plockarna arbetar i grupper om cirka sex personer. Alla har tillgång till en minibuss som alltid körs

av samma person i gruppen.


 

 


Sagohuset i Brännarp

Kajsa Bjurklint Rosenblad - söndag, augusti 07, 2016

 

 

 

För snart åttio år sedan flyttade vår farmors far Karl Dellgren till Brännarp. Han skulle starta ett äppelmusteri och hade hittat en lämplig lokal i Brännarps nedlagda mejeri. Mejeriets strategiska placering intill järnvägen, sträckan mellan Halmstad och Varberg invigdes år 1886, var en viktig förutsättning även för musteriets råvaruförsörjning. Musteriet inrymdes i granitbyggnaden som hyst mejeriet, medan Karl bosatte sig i mejeristens gamla bostad. Vid den tidpunkten, på 1930-talet, var byggnadens träpanel målad i ljusgul linoljefärg. På 1950-talet klädde man in huset i grå sidiplattor. Dessa målades röda när våra föräldrar tog över Hafi i slutet av 1970-talet.

 


 

Idag är vi i färd med att rusta upp det gamla huset och har kunnat konstatera att träpanelen som sattes upp för mejeristens räkning på 1890-talet var ljusgrön. Dessförinnan var huset målat i falurött, men då låg byggnaden på en gård några stenkast bort från Brännarp och det är en helt annan historia.

 


 

Duktige målaren Henrik Lauer har ägnat sommaren åt att återställa husets forna glans. Idag ser mejeristens och mustarmästarens gamla bostad ut som ett litet sagohus. Och för den som är road av äventyr och andra berättelser finns mycket att hämta om husets invånare och besökare under åren.